Als je met foto en video aan de slag gaat, krijg je al snel te maken met de verschillende soorten bestandstypes. Hoe ga je de foto of video opslaan? Welke bestandstype is het beste?

Welke het beste is, is afhankelijk van je doel.

Als je de instellingen in de app van greenscreen by Do Ink opent, krijg je de keus uit een aantal verschillende soorten video- en foto opslag soorten. In dit blog leg ik kort de verschillen uit en licht ik toe wat mijn eigen voorkeur heeft. Het is natuurlijk aan jezelf om een keuze te maken.

VIDEO:

In Do Ink kun je kiezen tussen .mp4 en .mov

MP4 wordt door meer apparaten ondersteund. MP4 kan een hoge beeldkwaliteit en een kleine bestandsgrootte opleveren. Bijna alle internetplatforms geven de voorkeur aan MP4.

MOV wordt voornamelijk gebruikt in professionele omgevingen. Het kan een hogere videokwaliteit bieden dan MP4, maar is voornamelijk ontworpen voor QuickTime Player. Het kan niet makkelijk worden ondersteund door alle veelgebruikte apparaten en mediaspelers.

Omdat .mp4 door meer apparaten wordt ondersteund en een hoge beeldkwaliteit heeft, kies ik graag voor .mp4

FOTO:

In Do Ink kun je voor foto’s kiezen uit HEIF, JPEG en PNG

HEIF staat voor High Efficiency Image File Format. Het is een relatief nieuw bestandsformaat.

Bestanden in HEIF-formaat zijn kleiner (vaak half zo groot als JPEG), maar hebben een betere beeldkwaliteit dan JPEG. Dat betekent dat je veel meer HEIF-bestanden kunt opslaan op je apparaat, zonder dat je kwaliteit verliest.

iPhones en iPads sinds IOS11 worden automatisch ingesteld voor dit formaat. IOS selecteert tijdens het exporteren van de foto het juiste formaat. Dus als je exporteert naar een apparaat dat geen HEIF ondersteunt, wordt je afbeelding door IOS automatisch omgezet naar JPEG. Let wel: als je HEIF bestanden wilt delen, kan het zijn dat het platform waarop je het wilt delen, dit bestandstype niet ondersteunt. Controleer dit dus vooraf.

JPEG staat voor Joint Photograpic Experts Group. Dit bestandstype is het meest gebruikte bestandstype voor online en print. JPEG ondersteunt in tegenstelling tot o.a. PNG geen transparantie. Bij het opslaan van een JPEG verlies je wat data, wat leidt tot mindere kwaliteit. Dat is bij foto’s niet erg zichtbaar, maar wel bij grafieken, lijnen of letters.

Je kunt de compressieratio zelf instellen. Hoe hoger de kwaliteit van je afbeelding, hoe groter je bestand wordt. Er wordt dan namelijk minder gecomprimeerd.

In het algemeen biedt JPEG een goede balans tussen goede beeldkwaliteit en lage bestandsgrootte.

PNG staat voor Portable Network Graphics. PNG bestanden zijn erg geschikt voor gebruik op het internet. Als je een afbeelding als PNG opslaat, wordt er veel informatie behouden. Het resulteert in wat grotere bestanden. PNG is meestal groter dan JPEG.

Een van de fijnste eigenschappen van PNG is dat het transparantie ondersteunt. Als je transparante onderdelen in je afbeelding wilt behouden, is PNG een goede keuze.

Andere bestandstypes

Naast de in dit blog besproken bestandstypes bestaan er nog veel meer bestandstypes, zoals bijvoorbeeld TIFF en GIF. Omdat die andere bestandstypes niet beschikbaar zijn in de greenscreen app van Do Ink, bespreek ik die in dit blog niet.