Daag kinderen uit om kritisch te kijken naar beelden. Want zoals de titel van deze les al zegt: niets is wat het lijkt.
Ik heb deze Greenscreenboxles geschreven als aanvulling op de gelijknamige leskaart van Basicly.

(leskaart beschikbaar indien je abonnee bent bij Basicly. Ben je geen abonnee, dan kun je wel kosteloos gebruik maken van het greenscreen lesidee in dit blog.)

Basicly is een platform gericht op het implementeren en borgen van digitale geletterdheid. Basicly en ik hebben dezelfde missie: kinderen digitaal geletterd maken. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat kinderen hun creativiteit mogen gebruiken.
Daarom besloot ik om een van de leskaarten van Basicly uit te kiezen en hier een Greenscreenbox-idee bij uit te werken.

De twee lessen:

In de Basicly leskaart ga je met kinderen van de bovenbouw aan de slag met het manipuleren van foto’s. Kinderen leren dat door het veranderen van bijvoorbeeld het perspectief, de boodschap van het beeld heel anders kan worden.

Ken je de foto van Prins William van het V.K. die in 2018 viral ging? Hij stond op de foto tijdens het uit de auto stappen en stak zijn middelvinger op naar de pers. Zo ging het verhaal…

Echter: als je de foto bekijkt die vanuit een ander perspectief is gemaakt, zie je dat hij helemaal geen middelvinger opsteekt…

De leskaart van Basicly daagt kinderen uit om kritisch te kijken naar foto’s en met elkaar in gesprek te gaan over de boodschap op die foto. Ook worden de kinderen uitgedaagd om zelf beelden te manipuleren. Dit doen ze door het perspectief te veranderen.

Een beeld manipuleren kun je niet alleen met behulp van perspectief doen.
Dit kan ook heel goed met behulp van de Greenscreenbox.

De Greenscreenbox les vind je in de webshop, inclusief een stap-voor-stap beschrijving hoe het werkt, wat je nodig hebt, digitale achtergronden en printables.

Snel downloaden en lekker aan de slag dus!

Tot slot
Goed om te weten: Basicly schreef een handige ‘how to greenscreen’ over greenscreen in de klas. Deze lees je hier.